Életem leckéi könyvem neked írtam

Igaz történetem

Igaz történetem

Sikeres nő? Miben mérhető a sikere?

Minden nő lehet sikeres, ha boldog az úton, amit választott magának.

2021. január 16. - Biromakönyvem

dolgozo_no.jpg

Manapság ki számít sikeres nőnek?

Egy sikeres nő rendelkezik álom munkahellyel, vagy saját jól menő vállalkozással. Jól szervezett élete van, biztos egzisztenciája. Rendezett családban él. Van ideje a munkájára, családjára, gyerekekre. Ráadásul férje biztonságot, szeretetet, elismerést nyújt neki. Egy sikeres nő ápolt, az aktuális trendek mintája. A sikeres nő konyhatündér is, mindezek mellet sportos. Ha ez mind nem lenne elég, egy sikeres nő szexi, vonzó, amikor visszavonul a férjével a hálószobába.

Mit szóltok hozzá? Szerintetek elég mindezekre 24 óra naponta?

Próbálom összerakni a napi rutin tevékenységeket. Még akkor is, ha feszített tempóban rakom össze a programokat napi tervezésben, talán bele is férne egy napba, akkor jön a következő kérdés: Van-e ennyi erőnléte egy nőnek, hogy megfeleljen a fenti tulajdonságoknak?
Sok sikeres nőt látok, ismerek, akik hasonló sikerben élnek, külső segítségre viszont szükségük van.

Azt hiszem napjainkban sokan a társadalmi elvárásoknak, vagy a maguk által gondolt elváráshalmaznak próbálnak megfelelni. Aztán, amikor hiba csúszik a gépezetbe, akkor saját magukat okolják, esetleg az önbecsülésük csorbul.

De mi is a siker? Ki számít sikeres nőnek? Kinek mi a siker?

Lehet sikeres egy nő, ha szereti a kihívásokat, ha vállalkozását, vagy a hivatását tekinti fő célnak. Megfelelő anyagi háttérrel a családi otthona rendben tartását kiszervezi, foglalkoztat olyan személyeket, akik helyette elvégzik a feladatokat. Így a gyerekek, a férj és a saját hobbija sem szenved hiányt. Van ideje, ereje, hogy nőként, anyaként, feleségként boldog legyen.

De mindenki ettől válik sikeressé, ettől érzi magát sikeresnek?

Számtalan családban a sikert elkönyvelheti egy nő, ha feleségként, anyaként, ha a családi fészek lángjaként világít, tündököl. Ő a motorja, a háttérbázisa a családnak. A nyugalom megteremtője, a család infrastruktúrája. Ettől még lehet vonzó, lehet sportos, lehet boldog.
Biztonságot ad a családja tagjainak. A legszebb hivatással rendelkezik.

dolgozo_no_otthon.jpg

Talán álljunk itt meg és foglalkozzunk e témával. Sokszor hallom háziasszonyoktól, családanyáktól, amikor megkérdezik tőlük, hogy mi a foglalkozásuk, hogy halkabban válaszolnak és úgy mondják el, hogy háztartásbeliek. Pedig az egyik legnemesebb foglalkozást űzik.

Egy család motorjaként élni a napjait erős koncentrációt igényel. Figyelni a családjának a tagjaira, megszervezni az életüket, beosztani az időt, kiszolgálni (ezt itt pozitív értelemben értem, szeretettel, szívesen tenni) az igényeiket erős empátiát és odaadást adni, stabil személyiséget követel.

Sokan a legnemesebb hivatásként élik meg, de vannak, akik taposómalomban érzik magukat. Azok a családok, akik e modellben működnek, a hagyományos családi életet választották, vagy így alakult számukra az élet. Bárhogy is nézzük, bármelyik irányból is közelítjük meg, ez a saját és a családtagok döntése szerint jött létre. Hoztuk elődeink, szüleink mintájából, de a saját elhatározásunkból határozzuk meg az életcélunkat.

Persze a dolgozó sikeres nők és a családot működtető, anyaként, feleségként funkcionáló nők két csoportja néha nem érti egymást. Pedig mindkét szerep nemes foglalkozás, nemes élet. Mindenkinek a saját választása, elhivatottsága viszi előre a projektet. Mindkét szerep hivatás, mindkét szerep feszített munkaidőt igényel.

Mi segíthet az egyensúly fenntartásában?

Egy jól működő időbeosztás elengedhetetlen, bármelyik szerepben is élünk.
Ha dolgozunk a munkahelyünkön, a vállalkozásunkban, fáradtan lépünkbe az otthonunk ajtaján, akkor új erőre, inspirációra van szükségünk, nem pedig a kötelesség érzésére.
Hamar felismertem én is ezt a helyzetet. A konyhámat úgy alakítottam ki, hogy minden idő, amit ott töltök, a leghatékonyabban működjön. Például konyhai eszközök, olyan receptek, amik segítenek abban, hogy ne kelljen órákat ott töltenem. Inkább az étel elköltésének idejét, az asztal körüli beszélgetések idejét növeljem, ahol a családi “tanács”, együttlét szerepe érvényesül. Minden egyéb családi program, munka időbeosztás, napirend szerint történt és történik a mai napig is. Egy idő után már rutinszerűen működik.

Azok a nők, akik a családjuk igazgatásának szerepét öltötték magukra, sikeres nők. Számukra is fontos, hogy ne ússzanak el az otthoni tevékenységekben, akkor működnek boldogan, ha van szervezett menetrendjük, időbeosztásuk. Szükségük van az énidő-re, megújulásra, pihenésre, kikapcsolódásra, feltöltődésre, hobbijukra. Ebben őket a család tagjainak támogatni kell.

Tisztelnünk kell bármelyik típusú modell szereplőjét. Mindegyik nőt.

Két vélemény:

“Bocsáss meg, de nem szeretnék életmód és konyhai csoportokba belépni, nem érdekelnek, mert helyette inkább felújítok egy bútort, ételt pedig rendelek.”

“Te jó ég, mi az, hogy egy nőnek nem az a fontos, hogy meleg étel legyen az asztalon? Persze, megteheti, hogy rendel, van rá pénze!”

Érdemes e a két véleményt ütköztetni? Én azt gondolom, hogy nem. Hiszen mindkettő fontos szerepet vállal, mindkettőnek van célja, prioritása a saját választása szerint. Hogy miért éppen az? Az az ő döntése, az ő szerelem munkája, hivatása.

Ha abban érzi elhivatottnak és boldognak magát, akkor ő egy sikeres nő.

Ha tetszett a cikkem, kérlek nyomj egy like-ot, köszönöm, Biró Márta
Blogjaimat, könyvem, versem, novelláim itt olvashatod: Biromakönyvem
Konyhai praktikáim, receptjeim, tanácsaim itt találod: Biromakonyhám

A bejegyzés trackback címe:

https://erosodjmeg.blog.hu/api/trackback/id/tr9416391702

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása